Om du blir sjuk
Om du blir sjuk och inte kan jobba finns det skyddsnät som kan hjälpa dig att hålla din ekonomi stabil. Förutom sjuklön från din arbetsgivare och sjukpenning från Försäkringskassan kan du även få extra pengar från en av de försäkringar du har via jobbet.
Härifrån kommer pengarna när du är sjuk
De 14 första dagarna i en sjukskrivning får du sjuklön. Det innebär att din arbetsgivare betalar ut 80 % av din lön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga sjuklön du får under en vecka.
Från och med dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan. Sjukpenningen är cirka 80 % av din lön. Den beräknas på den delen av årslönen som är upp till 525 000 kronor (10 prisbasbelopp).
Från och med dag 15 kan du dessutom få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS), som är en sjukförsäkring du har via jobbet. Den ger dig en extra ersättning på upp till 10 % av din vanliga lön. Det innebär att du får upp till 90 % av din vanliga lön.
Viktigt att komma ihåg när du är sjukskriven
- Dag 1 - du ska sjukanmäla dig hos din arbetsgivare.
- Efter dag 7 - du ska lämna ett sjukintyg till din arbetsgivare.
- Dag 15 - din arbetsgivare ska sjukanmäla dig hos Försäkringskassan. När din arbetsgivare har gjort en sjukanmälan ska du själv ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.
- Dag 15 - du ska anmäla och söka ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) hos Afa Försäkring.
- Om du är sjukskriven så får du inte din vanliga lön. För att du inte ska gå miste om pensionspengar under den här tiden tar en försäkring som kallas premiebefrielseförsäkring över arbetsgivarens inbetalningar till din tjänstepension.