Till innehållet

Kompetensutveckling

För att hänga med i ett arbetsliv som hela tiden förändras behövs kompetensutveckling. Det nya omställningsstudiestödet och kompetensstödet ger dig som är mitt i arbetslivet en bättre möjlighet att studera och vidareutveckla dig.

Vad är kompetensutveckling?

Kompetensutveckling kan betyda många olika saker. Det kan handla om att du utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller att du skaffar dig helt nya färdigheter och byter yrkesbana.

Nya möjligheter till kompetensutveckling

  • Omställningsstudiestödet genom CSN ger dig möjlighet att studera mitt i arbetslivet.
  • Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor kan dessutom få ett kompetensstöd genom din omställningsorganisation. 

Så här fungerar omställningsstudiestödet

Offentligt omställningsstudiestöd är ett ekonomiskt stöd du kan få via CSN. Med omställningsstudiestödet kan du studera mitt i arbetslivet och bredda din kompetens. Studiestödet består både av ett bidrag och ett lån.

Det finns flera villkor som ska vara uppfyllda för att du ska få omställningsstudiestödet. Du ska bland annat ha fyllt 27 år och ha jobbat i minst åtta år. Den utbildning som du valt måste stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov.

Den omställningsorganisation du tillhör kan hjälpa till att bedöma om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. De kan också hjälpa dig med din ansökan om omställningsstudiestöd och att skriva ett så kallat yttrande till CSN.

Kompetensstöd genom din omställningsorganisation

Kompetensstöd är ett samlingsnamn för det stöd som en omställningsorganisation kan erbjuda dig för att du ska kunna stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Om du är arbetare får du stöd av Trygghetsfonden TSL och du som är tjänsteman får stöd av TRR. 

  • Genom tjänster, rådgivning och ekonomiska stöd hjälper de dig att ta nästa steg i din karriär.
  • Du kan få hjälp med ett yttrande till CSN om du ska ansöka om omställningsstudiestöd.
  • Om du är 27 år och har jobbat minst 8 år kan du ha rätt till ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd. För att kunna få det kollektivavtalade studiestödet ska du omfattas av ett huvudavtal om omställning. Kolla upp med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller för dig och din arbetsplats.

Om du är du osäker på vilken omställningsorganisation du tillhör, fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Du kan också kolla upp det genom att fylla i ditt företags organisationsnummer på hitta din omställningsorganisation.

Så ansöker du

Du ansöker om kompetensstödet hos din omställningsorganisation. När det gäller det offentliga omställningsstudiestödet ansöker du hos CSN.

Läs mer och ansök hos din omställningsorganisation

Arbetare

För dig som är arbetare

Läs mer och ansök hos Trygghetsfonden TSL.

person framför dator

För dig som tjänsteman

Läs mer och ansök hos TRR

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.