Sjuklön
Om du är sjuk betalar oftast din arbetsgivare sjuklön till dig de 14 första dagarna. Det här är bestämt enligt lagen om sjuklön och innebär att din arbetsgivare betalar ut 80 % av din lön, minus ett karensavdrag.
Rätt till sjuklön har du som är tillsvidareanställd eller har en tidsbegränsad anställning som gäller minst en månad. Du som är anställd kortare tid än en månad kan ha rätt till sjuklön efter 14 dagars anställning.
Den första dagen som du är sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsgivare som gör en bedömning om du har rätt till sjuklön. Om du har rätt till den betalar din arbetsgivare ut sjuklön till dig de första 14 dagarna när du är sjuk. Sjuklönen har inget inkomsttak. Du får 80 % av lönen i ersättning oavsett hur hög lön du har, minus ett karensavdrag. Karensavdraget motsvarar 20 % av den genomsnittliga sjuklön du får under en vecka.
Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ha rätt till sjukpenning från Försäkringskassan.
Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har oftast rätt till extra ersättning genom en kollektivavtalad sjukförsäkring.
Läs mer om vad som gäller för dig
Är du arbetare?
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig vid sjukdom.
Är du tjänsteman?
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig vid sjukdom.