Om du blir arbetslös
Att förlora jobbet kan vara en tuff situation. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Genom omställningsstödet får du hjälp att söka ett nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.
Omställningsstöd från TRR
Om du blir uppsagd kan du få stöd från omställningsorganisationen TRR. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Orsaken till din uppsägning ska vara
- arbetsbrist
- sjukdom
- eller att en tidsbegränsad anställning avslutats.
För att få stödet ska du vara yngre än 66 år och ha jobbat minst 12 månader under de två senaste åren. Du ska också ha jobbat minst 16 timmar per vecka.
Så går ansökan till
Både du och din arbetsgivare ska skicka in en ansökan om stöd till TRR. TRR behandlar ansökan när ni båda har skickat in. Du som har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats ska däremot skicka in en ansökan på egen hand.
När ansökan är godkänd kommer TRR höra av sig till dig genom ett mejl som innehåller information om hur du kommer igång.
Så funkar stödet
Genom TRR får du till exempel hjälp med
- rådgivning för jobbsökning eller start av företag
- vägledning kring kompetensutveckling som stärker din ställning på arbetsmarknaden
- förstärkt stöd vid sjukdom
- kortvarigt studiestöd
- kompletterande studiestöd
- köpt utbildning och validering. Validering är ett sätt att kartlägga och bedöma kompetens, kunskaper och erfarenheter du redan har.
Du har även möjlighet att få hjälp med ett yttrande till CSN vid ansökan om det offentliga omställningsstudiestödet.
Extra pengar från Avgångsersättning (AGE)
Avgångsersättning (AGE) kan ge dig ersättning om har blivit uppsagd och orsaken är arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats. En annan förutsättning är att du har fyllt 40 år och är yngre än 66 år.
Tvist med arbetsgivaren vid uppsägning
Du kan inte få omställningsstöd om du samtidigt har en tvist med din arbetsgivare om uppsägningen. Däremot kan du ha rätt till en kompletterande arbetslöshetsersättning från TRR.
Efterskydd hos TRR
Beroende på din situation kan du ha rätt till ett efterskydd hos TRR. Det innebär att du som fått stöd av TRR och får ett nytt jobb kan säga upp dig på egen begäran, och komma tillbaka till TRR för att återuppta din rådgivning och Avgångsersättning (AGE). Det förutsätter dock att din nya anställning inklusive uppsägningstiden inte uppgår till 12 månader eller mer.
Du kan läsa mer om hur efterskyddet fungerar hos TRR.
Tjänstepension och försäkring om du blivit uppsagd eller bytt jobb
Läs mer om vad som gäller!
Vad händer med din tjänstepension om du blir uppsagd?
Om du blir uppsagd ligger de pengar som du tjänat in till din tjänstepension kvar i en försäkring. Får du ett nytt jobb där du har tjänstepensionen ITP fortsätter inbetalningarna från din nya arbetsgivare.
Om du blir uppsagd, säger upp dig själv eller om företaget du jobbar på går i konkurs upphör inbetalningen till din tjänstepension ITP.
Om du hade ITP 1 och är över 25 år ligger de pengar som du har tjänat in till din tjänstepension kvar i en försäkring hos det pensionsbolag du har valt (eller i förvalsalternativet Alecta om du inte har gjort ett val).
Om du hade ITP 2 ligger de pengar som du har tjänat in till din tjänstepension kvar i en försäkring hos Alecta, som förvaltar ITP 2. Pengarna du tjänat in till den del som heter ITPK ligger kvar i en försäkring hos det pensionsbolag du har valt (eller i förvalsalternativet Alecta om du inte har gjort ett val för din ITPK).
Får du en ny anställning med tjänstepensionen ITP fortsätter inbetalningarna från den nya arbetsgivaren.
När du får ett nytt jobb
Om du får ett nytt jobb där du har tjänstepensionen ITP kommer inbetalningarna till din tjänstepension ITP att fortsätta placeras hos det pensionsbolag du tidigare valt, eller i förvalsalternativet Alecta om du inte har gjort något val. Vill du ändra ditt val kan du alltid göra det.
Om du får en ny anställning där du får en annan tjänstepension än ITP, eller ingen tjänstepension alls, ligger din intjänade ITP-pension kvar i din befintliga försäkring tills du får en anställning med ITP igen, eller tills du tar ut pengarna som pension.
Antingen du fortsätter att ha ITP eller inte kommer du fortsatt att få ett årsbesked från Avtalat som talar om hur mycket pengar du har i din ITP-försäkring, och du kan alltid logga in för att få en överblick över dina ITP-pengar. Du kan också logga in på minpension.se för att få en överblick över hela din pension.
Efterskydd i tre månader efter uppsägning
Under tre månader efter att din anställning har upphört gäller ett så kallat efterskydd. Detta har betydelse om du skulle bli sjuk eller dö innan du fått en ny anställning.
Kontakta Alecta om du blir sjuk under tiden då efterskyddet gäller, och sjukdomen varar i mer än 90 dagar. Hela din tjänstepension ITP fortsätter att gälla fram till dess att du blir frisk.
Skulle du dö under tiden då efterskyddet gäller får din förmånstagare ett engångsbelopp utbetalt genom din tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Har du valt familjeskydd gäller också det under tiden då efterskyddet gäller. Har du rätt till ITP 2 familjepension så gäller även den.
Om du är arbetslös och arbetssökande eller inte får TGL hos en ny arbetsgivare, kan efterskyddet för din TGL gälla upp till maximalt 27 månader.
Efterskyddet gäller inte om du uppnått pensionsåldern.