Hjälp med dina val av efterlevandeskydd
Avtalats rådgivningstjänst är en digital tjänst för dig med tjänstepensionen ITP. Här får du råd om hur du kan tänka kring val av efterlevandeskydd.
Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som kan ge ekonomisk ersättning till dina efterlevande när du dör.
Du har automatiskt Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ger din familj pengar om du dör. Dessutom har du möjlighet att lägga till extra skydd för din familj.
Om du har tjänstepensionen ITP 2 och tjänar över 46 844 kronor i månaden har du också ett efterlevandeskydd som heter familjepension. Du kan välja bort familjepensionen om du inte har behov av den.
Du har möjlighet att lägga till två typer av extra skydd till familjen, återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Skydden innebär att din familj får del av den tjänstepension som du tjänat in. Om du lägger till skydden betalas de med pengar som annars hade gått till din pension. Så lägg inte till extra skydd om det inte behövs.
Logga in för att lägga till eller ändra dina skydd.
Både vi och pensionsbolagen får information om dödsfall från Skatteverket, så länge den avlidna varit bosatt i Sverige. Du som anhörig behöver inte anmäla dödsfallet till oss.
Om den avlidna var bosatt utomlands får vi däremot inte information om dödsfallet, utan du som anhörig eller den avlidnas arbetsgivare behöver anmäla det. Vill du ha hjälp eller mer information kontakta Alecta.
Här beskriver vi de olika efterlevandeskydden.
När du jobbar på ett företag med kollektivavtal har du automatiskt en försäkring, Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger ett skattefritt engångsbelopp till din familj om du dör innan du går i pension.
I första hand make, maka eller registrerad partner. I andra hand barn och därefter dina föräldrar.
Vill du att pengarna ska gå till din sambo eller en vän måste du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.
Tänk på att du kan ändra ditt förmånstagarförordnande om din familjesituation ändras. Är du osäker på vad du skrivit i ett tidigare förordnande, skriv ett nytt.
Din arbetsgivare betalar försäkringen.
Grundbeloppet är 343 800 kronor (6 prisbasbelopp). Det minskar efter att du fyllt 55 år. Arbetar du mellan 8 och 16 timmar i veckan gäller halva beloppet. Särskilda regler och belopp gäller om du har barn. Här kan du se vilket belopp som betalas ut till anhörig - hur stort belopp betalas ut från TGL?
Det försäkringsbolag där den avlidnas arbetsgivare tecknat Tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
Slutar du din anställning och inbetalningarna till din tjänstepension ITP upphör, fortsätter din Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) att gälla under en begränsad tid genom ett så kallat efterskydd. När efterskyddstiden är slut kan du själv välja att behålla TGL genom att teckna en så kallad fortsättningsförsäkring. Kontakta försäkringsbolaget (fråga din tidigare arbetsgivare om du inte vet i vilket bolag försäkringen ska tecknas).
Återbetalningsskydd innebär att din familj får de pengar du tjänat in till din tjänstepension när du dör. Om du skulle dö innan du börjat ta ut pengarna betalas beloppet ut till din familj under fem år. Om du dör efter att du börjat ta ut pengarna får din familj ta över det som återstår av utbetalningarna från din pension.
Du kan välja bort återbetalningsskyddet om din familj inte längre har behov av det. Då höjer du din egen pension, eftersom du då får ta del av arvsvinster. Genom att välja bort återbetalningsskydd innan du går i pension ökar du din egen pension med upp till 15–20 % (vid livslång utbetalning).
I första hand make, maka, registrerad partner eller sambo. I andra hand barn.
Du kan ändra ordningen eller välja att pengarna istället ska gå till en tidigare make, maka, registrerad partner, sambo eller till styvbarn eller fosterbarn genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.
Tänk på att du kan vilja ändra ditt förordnande om din familjesituation ändras. Är du osäker på vad du skrivit i ett tidigare förordnande, skriv ett nytt.
Du kan ändra förmånstagare även när utbetalningen av din ITP eller ITPK pågår, om du har återbetalningsskydd och det gått mindre än 20 år från det att utbetalningen startade.
Du betalar ingen avgift, och den inbetalda premien till din ITP 1 eller ITPK påverkas inte heller. Däremot får du inte ta del av arvsvinster, vilket gör att din ITP-pension blir lägre med återbetalningsskydd än utan.
Om du dör innan du gått i pension får din familj den pension du har hunnit tjäna in. Har du gått i pension övertar din familj de utbetalningar som återstår. Utbetalningarna upphör senast 20 år efter att tjänstepensionen började betalas ut.
Har du ITP 1 gäller återbetalningsskyddet normalt hela ditt ITP-kapital. Har du ITP 2 gäller det för ITPK-delen.
Det eller de pensionsbolag som förvaltar den avlidnas tjänstepension ITP 1 eller ITPK.
Vill du att din familj ska få ersättning om du dör innan du går i pension kan du lägga till familjeskydd till din tjänstepension ITP.
Om du har tjänstepensionen ITP 1 får din familj ersättning om du dör innan du fyller 66 år. Har du tjänstepensionen ITP 2 får din familj ersättning om du dör innan 65 års ålder.
Familjeskyddet gäller så länge du har en aktiv anställning med ITP. Om du slutar eller är tjänstledig till 100 % upphör familjeskyddet att gälla. Skulle du ha ITP 2 idag men framöver byter till ITP 1 (eller tvärtom) upphör familjeskyddet också, och du måste då välja det på nytt.
Familjeskyddet kan betalas ut som längst till och med den månad du skulle ha fyllt 70 år för dig som tillhör ITP 2 och till och med den månad du skulle ha fyllt 71 om du tillhör ITP 1.
Beroende på hur din familjesituation ändras kan du välja att lägga till eller ta bort skydden när du vill.
Du gör valen genom att logga in.
Välj familjeskydd om din familj har behov av pengarna i fall du skulle dö. Välj bort skyddet när familjen inte längre har behov av det.
I första hand make/maka/registrerad partner eller sambo. I andra hand barn.
Du kan ändra ordningen eller välja att pengarna istället ska gå till en tidigare make/maka/registrerad partner/sambo eller till styvbarn eller fosterbarn genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.
Tänk på att du kan vilja ändra ditt förordnande om din familjesituation ändras. Är du osäker på vad du skrivit i ett tidigare förordnande, skriv ett nytt.
Beroende på din ålder, om du har ITP 1 eller ITP 2 samt vilket belopp och vilken utbetalningstid du väljer kostar det olika mycket. Kostnaden för skyddet dras från inbetalningen till din ITP eller ITPK. I takt med att du blir äldre blir familjeskyddet dyrare.
Här kan du se kostnaden för familjeskydd
Har du valt familjeskydd före 2008? Då fungerar det annorlunda. Läs mer under frågor och svar.
Du väljer själv hur stort belopp de ska få och hur länge utbetalningarna ska pågå. Beroende på vad du väljer kostar familjeskyddet olika mycket.
Du väljer mellan fyra belopp:
(motsvarar 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp).
Du väljer också om beloppet ska betalas ut i 5, 10, 15 eller 20 år.
Välj familjeskydd om din familj har behov av pengarna ifall du skulle dö. Välj bort skyddet när familjen inte längre har behov av det.
Alecta betalar ut ersättningen.
Familjepension är ett efterlevandeskydd som ingår om du har tjänstepensionen ITP 2 och tjänar över 46 844 kronor i månaden. Ersättningen betalas ut månadsvis och storleken på beloppet beror på den avlidnas lön.
Du behöver inte göra någonting om du vill ha kvar familjepensionen. Vill du hellre att inbetalningarna ska gå till din tjänstepension ITPK kan du välja bort familjepensionen. Kom bara ihåg att du inte kan ångra dig.
Du kan logga in för att beställa en offert där du ser hur mycket pengar som betalas in till din familjepension, eller för att välja bort familjepensionen.
Familjepension kostar ingenting för dig. Det är din arbetsgivare som betalar.
Här kan du läsa mer om hur familjepension fungerar.
Avtalats rådgivningstjänst är en digital tjänst för dig med tjänstepensionen ITP. Här får du råd om hur du kan tänka kring val av efterlevandeskydd.
Om du är tjänstledig fortsätter din din arbetsgivare att betala för din Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) så länge du är anställd och bosatt i Sverige. TGL ger din familj ett engångsbelopp om du dör innan du går i pension. Särskilda regler gäller om du är tjänstledig för studier.
Du omfattas du inte av TGL om du är tjänstledig för studier enligt studieledighetslagen. Ett så kallat efterskydd gör dock att TGL fortsätter att gälla i tre månader efter det att du blivit tjänstledig för studier. Har du rätt till studiestöd kan du få ett förlängt efterskydd till så lång tid som din anställning varat, dock som längst 24 månader. Som längst kan alltså efterskyddet gälla i 27 månader totalt. Om du dör under efterskyddstiden får din förmånstagare ett engångsbelopp utbetalt genom TGL.
Om du har ITP 2 och gjorde ett ITPK-val före den 1 april 2008 ser ditt familjeskydd annorlunda ut. Gör du ett nytt val av familjeskydd får du det nya familjeskyddet, som fungerar på ett annat sätt och som i vissa fall kan vara dyrare. Det går inte att välja tillbaka det gamla igen. Däremot kan du välja ett annat försäkringsbolag för placeringen av din ITPK utan att välja nytt familjeskydd. Då behåller du ditt gamla familjeskydd.
Om du valt | Får din familj | Kostnad |
Nivån 1 förhöjt prisbasbelopp |
4 458 kronor per månad i fem år |
21 kronor per månad 2024 (dras från din ITPK) |
Nivån 2 förhöjda prisbasbelopp |
8 917 kronor per månad i fem år |
42 kronor per månad 2024 (dras från din ITPK) |
Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.